KÖZLEMÉNYEK

Lezárult a tranzakció, az ENKSZ lett a DÉMÁSZ új tulajdonosa

Budapest, 2017.02.01. – Lezárult a DÉMÁSZ megvásárlásával kapcsolatos tranzakció, elindul a nemzeti közműszolgáltatás áramszolgáltatási üzletága. Az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. tavaly december 5-én adásvételi szerződést írt alá az EDF DÉMÁSZ Zrt. 100%-os részvénycsomagjának megvásárlásáról az EDF International S.A.S.-val, amely tranzakció most sikeresen lezárult. A vállalat új neve 2017. március 1-jétől DÉMÁSZ Zrt. lesz.

Az adásvétel tárgya a közel 1500 főt foglalkoztató, regionális villamos energia egyetemes szolgáltatói, ugyanakkor versenypiaci engedélyekkel is rendelkező EDF DÉMÁSZ Zrt. részvényeinek 100 százaléka, beleértve a társaság eszközeit, tudásbázisát és leányvállalatait, így a 32.200 km hosszú villamos hálózatot üzemeltető, elosztói engedélyes EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft.-t is. A társaság mintegy 775 ezer lakossági- és versenypiaci fogyasztót lát el villamos energiával az ország dél-keleti részén, így az egyetemes szolgáltatás mellett 10%-os részesedése van a hazai szabadpiacon is.

Az ENKSZ részben saját, részben külső forrásból finanszírozta a tranzakciót. Ez utóbbit az MVM Csoport biztosította, amely ezzel az ENKSZ résztulajdonosa lett. A nemzeti közműszolgáltatási rendszer kialakításáért és fejlesztésért felelős ENKSZ továbbra is függetlenül, önálló irányítással működik a magyar energiapiacon. A nemzeti energetikai társaságok hosszú távú, kölcsönös előnyökön alapuló együttműködése kiemelt jelentőségű a kormányzati energiastratégiai célok megvalósítása szempontjából.

Az EDF és az ENKSZ véglegesen megállapodott az EDF DÉMÁSZ Zrt. 100%-os tulajdonrészének értékesítéséről

2016. december 5-én az EDF International SAS (EDFI) végleges megállapodást írt alá a 100%-ban a Magyar Állam tulajdonában álló ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt-vel az EDF DÉMÁSZ Zrt.-ben fennálló, 100 százalékos tulajdonrészének értékesítéséről.

A tranzakció végleges befejezéséhez szükség van Magyarországon a Gazdasági Versenyhivatal fúzióra vonatkozó engedélyére és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) jóváhagyására, valamint Franciaországban a Francia Gazdasági Minisztérium engedélyére.

A további részletekről és lépésekről a későbbiekben nyújtunk tájékoztatást.

Tudja-e...?
Hogyan takarékoskodhat az elektromos energiával?

Az alábbi linkre kattintva részletes információt olvashat az energiatakarékosságról.


Energiatakarékossági kisokos

Gyakori kérdések
Gyakran Ismételt Kérdések

A leggyakrabban felmerült kérdésekre talál választ itt.

GYIK